martes, 13 de mayo de 2014

ELEMENTS NECESSARIS

ELEMENTS NECESSARIS

Segons Bernard Aucouturer (2004) els materials, l’espai, la temporització i el psicomotricista donen significat al mètode Aucouturier recolzant la seguretat i la confiança de l’infant per expressar-se lliurament tenint en compte tots els factors que envolten l’acte d’expressi.


l’Espai:
 
La sessió s’ha de realitzar en un espai específic, que afavoreixi la relació amb el psicomotricista  i la historia interior de l’infan.


La sala de psicomotricitat ha de ser un espai ampli, ventila i lluminós. Aquest espai ha d’afavorir el moviment i el joc dels infants, per tant, ha de ser acollidor, confortable i que no hi hagin obstacles que impedeixin el moviment lliure dels nens i nenes com poden ser les columnes al mig de la sala.  


Els nens i nenes han de poder mostrar totalment la seva expressivitat en un entorn de pler. Si l’infant  viu amb plaer i amb seguretat amb l’entorn i amb si mateix s’afavoreix la comunicació, l’expressivitat i l’acció

En aquesta sala de psicomotricitat trobem dos espais a destacar. Per una banda, l’espai d’expressivitat motriu, el qual és on els infants s’expressaran per la via motriu i tònic-emocional (escalar, saltar, rodar...). Per altre banda, l’espai d’expressivitat plàstica i gràfica, en el qual es desenvolupa el pensament cognitiu i lògic.



la Temporalització

Les sessions haurien de tenir una durada de una hora i trenta minuts com a mínim, de la qual una hora es realitzaria el joc i la expressivitat lliure dels infants i, la resta es destinaria a la benvinguda, a la representació i a la cloenda de la sessi.


el Material

La organització i distribució dels materials presents en cada sessió farà que aquesta es desenvolupi d’un manera o d’una altra. La sala de psicomotricitat quedarà configurada en diferents espais que ajuden a l’infant a realitzar el seu propi itinerari madurati.


Material Dur: 


El material dur és rígid i la majoria fixa com podrien ser  les rampes trepadores, bancs elevats, caixes, estroctura de fusta fixa entre d’altres. 

Material Tou:
El material tou podrien ser blocs i estructures d’escuma,  matalassos d’escuma teles de colors cordes, pilotes d’escuma…entre d’altres. Aquest serien els més importants. 

Material de representació:

El material de representació es constitueix per material de dibuix i modelat (colors, paper, plastilina…) i, material de construcció (fustes, Pals, cubs…).

el/la Psicomotricista

El joc no sempre és una activitat espontània, s’ha d’estimular. Els adults estem presents en el joc dels infants i, els hi oferim entorns i materials per a actuar de manera lliura. L’adult no ha de pauta el joc dels infants sinó que ha de participar-hi, observar les seves accions i oferir models per a que ells mateixos potenciïn i enriqueixin aquest joc  

Es imprescindible que en el entorn de joc hi hagi una persona que presti atenció a l’infant, que sigui interactiva, sensible a les emocions dels nens i nenes i, que acompanyi al desenvolupament global d’aquests suggerint però mai imposant  

Objectius:

-Acompanyar el camí de la comunicació i expressió.
-Donar sentit a les accions dels infants.
-Animar a l’infant a seguir amb el que ha iniciat.
-Deixar que l’infant es mogui amb llibertat.
-Reforçar la confiança i la base de la personalitat del nen o nena. 





 


No hay comentarios:

Publicar un comentario